Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Søvn og sygdom

Søvn

Søvn er en vigtig del af børnenes trivsel. Under søvnen arbejder hjernen med nye indtryk og kundskaber, hvilket har stor betydning for barnets naturlige udvikling. Kroppen hviler og sparer energi under søvnen, samtidigt med at en række livsvigtige processer finder sted. Mange hormoner, som har betydning for blandt andet væksten og udviklingen af immunforsvaret, har deres største aktivitet under søvnen. Søvnen består af forskellige stadier. Nogle stadier er vigtige for den fysiske udvikling og sundhed, andre for den psykiske udvikling. For at opnå en effektiv søvn, skal søvnstadierne have en vis længde og sammenhæng. Det er normalt, at småbørn vågner 3-4 gange per nat, idet udviklingstrin i hhv. motorisk udvikling, kognitiv udvikling, sprogudvikling og social/emotionel udvikling kan påvirke søvnen. Fælles for alle børn er, at søvn øger barnets robusthed og hjælper dem til at klare udfordringerne i hverdagen. Det er oplagt, at for lidt søvn overbelaster et barn. Har et barn været overbelastet i længere tid, bliver søvnen påvirket af stresshormoner, som virker opkvikkende, så det er vanskeligt at falde til ro eller at sove den dybe søvn. Barnet har således gavn af at følge sit eget behov for at sove. Et veludhvilet barn vil være mere modtageligt for læring og udvikling, og derfor er god søvn afgørende.

Derfor er børnenes søvn også vigtig for os her i Ellepilen, hvorfor vi kun vækker børn fra deres lur ved særlige tilfælde. Hvert barn har sin egen søvnrytme, som vi tager hensyn til. Vi følger derudover Sundhedsstyrelsens retningslinjer og anbefalinger for søvn.

Det indebærer blandt andet, at vi anvender soveseler til børnene, og at de mindste børn sover udenfor. Som udgangspunkt sover børnene udenfor i krybber eller barnevogne, indtil de er 1,5 år. Derefter sover de indenfor på madrasser. Det vil altid være det ældste krybbebarn, som rykkes på madras, når der starter et nyt barn i vuggestuen.

Læs mere om anbefalinger for søvnlængde her.

Læs mere om små børns søvn udenfor i kulden her.

Læs mere om anbefalingerne for soveseler her.

De børn i børnehaven, som bliver trætte og har behov for at sove lur, bliver også tilbudt at sove middagslur efter frokost.

Sygdom

Når et barn er sygt, skal det blive hjemme eller hentes. Når et barn er sygt, har det behov for at være sammen med sine primære omsorgspersoner.

Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger for sygdom hos børn i dagtilbud. Vi tager derfor ikke temperatur på barnet, når vi skal vurdere, om det er sygt og skal hentes hjem. Vi kigger på barnets generelle tilstand og mulighed for at indgå i hverdagen på lige fod med resten af børnene. Vi anbefaler desuden, at barnet har været feberfri i 24 timer, før det igen kommer i vuggestue eller børnehave.

Find Sundhedsstyrelsens anbefalinger for sygdom hos børn i daginstitutioner her.

Når jeres barn er sygt og bliver hjemme, skal I i øvrigt registrere det på Aula, så vi ved, at barnet ikke kommer.